de-dalk
nieuwsbrief De Dalk | januari 2023

Nieuws uit de onderbouw

De kinderen uit unit 1/2/3/4 hebben vanmorgen de periode voor de herfstvakantie op een leuke manier afgesloten. Groep 4 heeft een “ doorgeefverhaal” gemaakt, waarbij de kinderen om de beurt een zin bedachten. Zo ontstond er een verhaal over opa, die zijn been brak en naar het ziekenhuis moest. Groep 1 en 2 zijn op een bewegend leermanier bezig geweest met de dobbelsteen en de cijfersymbolen en de kinderen van groep 3 gingen “ bewegend lezen”. Als een woord goed gelezen was mochten ze springend naar de volgende hoepel met daarin een nieuw woordje. Op de foto's hieronder krijgt u een beeld van deze ochtend.

We heten onze nieuwe leerling Jayno van harte welkom bij ons op school en we hopen dat hij een fijne tijd krijgt op De Dalk.

Fijne herfstvakantie !!!

Nieuws uit de middenbouw

In de kinderboeken week heeft de middenbouw, samen met groep 4, met de legende van koningin Numbi gewerkt. Dit is een oud verhaal, een legende, uit Afrika, dat het bestaan van witte leeuwen uitlegt
Tijdens de leesmomenten hebben we gelezen in het boek "Lang geleden in Apeldoorn "Dit gaat over de geschiedenis van Apeldoorn. Een paar plekken in de verhalen van het boek werden echt herkend . Sommige kinderen hebben al aangegeven om de plekken daadwerkelijk te bezoeken. Alle kinderen hebben ook een kaart gekregen met een fietsroute. Misschien wel een ideetje voor in de herfstvakantie
Vanmiddag hebben wij de herfstvakantie ingeluid met "levend stratego". Dit was georganiseerd door een oud-leerling. Fijne herfstvakantie.
thumbnail_image

Nieuws uit de bovenbouw

De afgelopen weken hebben we met Alles-in-1 gewerkt aan het thema "Mensen". Over het menselijk lichaam hebben de kinderen in groepjes een presentatie gegeven. Op deze manier kregen we informatie over de maag, de nieren, het hart, de lever en de hersenen. Dit hebben ze op verschillende manieren gedaan. Zo was er een muurkrant, een informatieboekje, een kijkdoos en een quiz. Met groep 7 zijn we met rekenen o.a. bezig met de oppervlakte. Om dit inzichtelijk te maken, hebben de kinderen een vierkante meter van papier gemaakt. Samen met groep 8. Deze wordt beplakt met dm2. De vierkante dm is weer ingekleurd met vierkante cm. Op deze manier zie je pas goed hoeveel cm2 er in een dm2 gaan . En wat gaan er veel cm2 in een m2 !!


IMG-20201015-WA0003

GVO les

Wat fijn dat de lessen na de zomervakantie ‘gewoon’ weer konden starten. Tja gewoon voelt het niet, het is meer bijzonder dat ik weer welkom ben op de verschillende scholen waar ik werk. En wat is het genieten om met elkaar bezig te gaan over (levens) vragen en dingen die gebeuren om ons heen.
We starten met een kennismaking met behulp van onze handtekening. Hierin schrijven we 5 eigenschappen of andere dingen die bij ons horen. De juf leest de bladen voor en wij gaan raden wie het is. Dat valt nog niet mee! En zo leren we elkaar nog beter kennen .
Wat is je lievelingsboek? Nou dat wisten de meesten wel. We hebben hierover getekend en gesproken met elkaar. Dan laat de juf een boek zien die zij vroeger erg leuk vond, maar ze heeft ook een boek bij zich waar alle verhalen uit komen die we horen tijdens de lessen. De Bijbel. Eigenlijk staan er 66 boeken in. Een hele boekenkast vol.
Dan gaan we beginnen met het eerste verhaal over baby Mozes en praten samen over eigenschappen. Welke horen bij jou?
De les erna hebben we een verhaal op de grond. De kinderen weten hoe het gaat. Hoe leuk is het om te zien dat ze in de gang allemaal netjes hun schoenen uit doen en in de rij gaan staan!
Het verhaal ging over Mozes die zijn volk redde uit Egypte.
De vraag: Waar ben jij in dit verhaal, waar gaat het over jou komt ook voorbij.
– ik ben net als Mozes, hij geeft niet op, maar gaat steeds weer naar de Farao. Ik blijf het ook steeds proberen.
– Ik ben bij de vrijheid, want ik leef nu in vrijheid.
Oh echt? En als je op school bent, ben je dan nog steeds vrij? Nou dat was dan ook weer niet echt vrij…. We kwamen erachter dat het er maar net aan ligt met wie je je vergelijkt.
– ik zou ook door de woestijn zijn gegaan. Ik ben wel zo dapper, net als die mensen. Ik durf heel veel.
Zomaar een paar van de vele antwoorden/gesprekken die we dan hebben.
Misschien leuk om nog eens terug te zien van lang geleden. Er is toen op De Dalk een fimpje van 1 minuut gemaakt van deze les voor RTL4.
https://www.youtube.com/watch?v=ZuywuUrUTMQ
Nu gaan we aan de slag met een vrije verwerking. Altijd weer een verrassing wat er gemaakt of gedaan gaat worden. We sluiten het tenslotte af in de kring en starten na de vakantie met een vervolgverhaal. Voor vragen mag u mij altijd mailen: alettawilsing@gmail.com
Fijne herfstvakantie!
Hartelijke groet,
Aletta Wilsing

Herfstvakantie en studiedag

Volgende week is het herfstvakantie. Op maandag 26 oktober zijn we er weer allemaal. We wensen iedereen een fijne vakantie.
Woensdag 28 oktober is een studiedag. De kinderen zijn deze dag vrij.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.
Uitschrijven
Een afbeelding van...