Nieuwsbrief De Dalk20 januari 2017

Cito toetsen


In januari worden in alle groepen weer Cito toetsen afgenomen. Zo kunnen we goed zien wat de kinderen al goed beheersen, of waar ze nog extra instructie en oefenen voor nodig hebben. Met de gegevens van de toetsen kunnen de leerkrachten weer een nieuwe leerstofplanning maken voor de komende tijd.

De cito toetsen worden vanaf dit jaar vervangen door de nieuwste versie. Groep 3 heeft alle toetsen al vernieuwd, vanaf volgend jaar groep 4 enz. De nieuwe toetsen zijn weer up-to-date, inclusief normering. Inhoudelijk sluiten ze beter aan bij het huidige onderwijs en de leefwereld van de kinderen.

De toets Spelling is al vernieuwd in de groepen 4 t/m 6. Om de resultaten goed te kunnen vergelijken, maken deze groepen zowel de oude als de nieuwe spellingtoets. U zult op het Ouderportal daarom ook twee spellingtoetsen zien staan. In de week van 20 februari kunt u de toetsen bespreken met de groepsleerkrachten tijdens de oudergesprekken.

oproep voor vervoer naar workshop animatie

 

 

Op donderdag 2 februari gaat de bovenbouwunit naar een workshop "Animatie maken" in Markant in Apeldoorn.

Welke ouders kunnen rijden?  Vertrek van school om 9.45 uur, terug op school ongeveer 12.15 uur.

Opgeven bij juf Else Marit of juf Manon.

 

Adviesgesprekken Voortgezet Onderwijs groep 8

Op dinsdagavond 7 februari vanaf 19.00 uur worden de adviesgesprekken voor het Voortgezet Onderwijs gehouden voor de groep 8 leerlingen.  De uitnodiging hiervoor volgt nog.

 

start nieuw thema Alles-in-1 Europa


Vanaf maandag 23 januari gaan we starten met een nieuw thema: Europa

Week 1 Europa Algemeen en Noord-Europa

De film gaat over de euro en criminelen die valse euro’s maken. Europol (Europese politie) maakt jacht op deze valsemunters. Natuurlijk verkennen we Europa ook op de kaart. Het is groter dan Australië, maar kleiner dan de overige werelddelen. Toch telt Europa maar liefst 45 landen, waarvan Frankrijk en Duitsland de grootste zijn. Alle landen en hoofdsteden leren is best een klus. We oefenen op verschillende manieren, dus vervelen doet het niet gauw. We bekijken Zweden, Noorwegen met zijn fjorden, Denemarken. Finland met zijn bossen en meren lijkt wel een sprookjesland.

Week 2 West-Europa

Schotland, Engeland en Wales noemen we samen Groot-Brittannië. Met Noord-Ierland erbij heet het United Kingdom (UK). Ingewikkeld? Nee hoor. In de film krijgen we het precies uitgelegd.

Londen, mooie stad met die grappige bussen, taxi’s en bobby’s. Ook Parijs is heel apart met de Eiffeltoren, rijke musea en de Notre Dame. Frankrijk is groot. Geen punt. Want met zo’n supertrein als de Thalys gaat reizen snel. Ook bekijken we Brussel, hoofdstad van België en eigenlijk ook van Europa. Weten jullie wat een pintje is of een frietkot? Minder leuk is de taalstrijd tussen de Vlamingen en de Walen. De Alpen zijn indrukwekkend, met eeuwige sneeuw op de hoogste bergtoppen. Spain, Austria, Germany, France, de landennamen leren we ook in het Engels. Dat gaat spelenderwijs met de ‘games’ op de computer. Wat gaan we klaarmaken, groentesoep met balletjes of apfelstrudeltjes? Op de Tipkaarten staat hoe het moet.

Gymlessen in de bovenbouwunit

 

Gymlessen in de bovenbouwunit

Afgelopen weken hebben steeds twee leerlingen uit de bovenbouw de gymles verzorgd. Zo zijn er al heel veel leuke sporten beoefend de laatste tijd: volleybal, voetbal, apenkooi, circuittraining, enz. De lessen worden goed opgebouwd; eerst een warming-up, dan een oefening, vervolgens een spel en daarna een afsluiting.

Vorige week kregen we een gecombineerde les; judo en karate. De ‘meesters’ hadden zelfs het bijbehorende sporttenue aangetrokken.

Heel leuk om te zien hoe enthousiast de kinderen met de opdracht omgaan. En de ervaring dat het heel vervelend is als niet iedereen naar je luistert bij een uitleg, kan ook nog weleens van pas komen in de klas!

 

Nieuws uit groep 1-2

 

In groep 1/2 spelen, werken lezen en zingen we over thema "Winter".

We knippen, plakken kleuren en verven sneeuwpoppen, vogelhuisjes en nog veel meer.

We leren ook nieuwe winterwoordjes en  proberen ze dan al na te schrijven.

We spelen heerlijk buiten in de sneeuw en kleden ons lekker warm aan.

Bradley en Sam zijn nieuw in onze kleutergroep en ze spelen al heel gezellig en flink met ons mee.

We hopen, dat het nog even fijn winter blijft!

EU schoolfruit

Nog steeds ontvangen we iedere week voor drie dagen lekker vers fruit. ( groente) De kinderen zijn heel enthousiast, gaan er steeds meer van eten, en juichen al als ze de fruitleverancier zien aankomen met nieuw fruit!

Leuk om te zien!

 

Wat zijn de voordelen van dit project:

• Het is gezond. Kinderen hebben elke dag minimaal twee keer fruit en 150 gram groente nodig. Om dat te halen kunnen ze de eetmomenten op school niet missen.

• Een gezonde school presteert beter. Leerlingen die gezond eten: zitten lekkerder in hun vel, krijgen minder snel griep, voelen zich fitter en leren makkelijker.

• Gezond eten is besmettelijk. Zien eten, doet eten. Kinderen durven door EU-Schoolfruit meer soorten fruit en groente te proeven. Ook thuis.

• Ouders waarderen het. Na de periode van gratis fruit en groente, wil 75% van de ouders een structureel schoolfruitbeleid.

• Het is helder en eenduidig. Ouders weten waar ze aan toe zijn als ze alleen fruit en groente mogen meegeven voor het tienuurtje.

• Het is leerzaam. Kinderen leren over de herkomst en gezondheidsvoordelen van fruit en groente.

• Het is duurzaam. Veel soorten fruit en groente hebben een relatief lage klimaatbelasting

 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.

de Dalk is onderdeel van Leerplein055